Dick Assley, wie is dat eigenlijk?
In 1937, op het hoogtepunt van de bigband jazzmuziek, was er in Chicago een multi-instrumentalist die zich miskend voelde en onbegrepen. In zijn achterkamertje componeerde hij frivole eigengereide Hongaarse volksdeuntjes, die we in onze tijd zouden typeren als voorlopers van de avant-garde soulpop.
In 1953 werden zijn partituren ontdekt door Jacques Bresseur, de neef van de onlangs overleden chansonnier Charles Frigoût, die er de basis in vond voor enkele van zijn meest bekende hits, waaronder “Je ne crois pas” en “Charles Frigoût, c’est moi!”. Van het geld dat hij verdiende met deze hits, kocht hij een baviaan en die noemde hij Dick Assley.
Dick Assley
Dick inspireerde Bresseur tot het schrijven van een twaalfdelige reeks lyrische canons met contrapunt in A-groot. Deze canons werden in het voorjaar van 1977 opgemerkt door dichter Karl von Posten tijdens een cultureel festival in Bayeux (Fr.) waar hij in het kader van zijn Tour de Poetique en Floque een dichtvoorstelling voor zijn rekening nam. Von Posten nam het initiatief om zijn jongste werk met de muziek van Bresseur te vermengen tot een muzikale dichtbundeling.
De cross-over avant la lettre van Von Posten is destijds vastgelegd op 8mm film en werd in het kader van 25 jaar Bayeux Culturelle in 2002 uitgezonden door het franse TVcinq. Een herhaling van deze uitzending in de nacht van 23 december van hetzelfde jaar werd opgemerkt door één van de leden van daQ-in-wording en vastgelegd op een VHS band. Deze oerbron van cultureel genot is het fundament van ons werk geworden. Wij eren Dick, we noemen ons daQ!
daQ
7 Comments:
"De eer is meer dan het leven!"
1:25 PM
Ik vind het een heel ongeloofwaardig verhaal, maar dat van die baviaan heb ik al wel eerder gehoord. Kan ik dit verhaal ergens natrekken?
10:44 AM
@ W. de Boeg. Mee eens: sterke verhalen kunnen soms een wat ongeloofwaardig karakter hebben. Maar dat maakt ze juist weer zo mooi. Uiteraard is de geschiedenis van Frigoût, Bresseur, Von Posten en Baviaan Dick te verifiëren. De beste bron is dan toch wel daQ zelf. We nodigen je daarom uit voor ons volgende concert en zullen onder genot van pils deze verborgen geschiedenis ontvouwen.
2:38 AM
Ik zou wel eens wat van de vermoedelijk fantastische werken van Von Posten willen lezen (gezien de goede smaak). Wat kan je aanbevelen?
6:57 AM
@Anonymous. Voor een kennismaking met dichter Von Posten wil ik je wijzen op de bundel "Kraft, Gürtel und Lebensraum" uit 1969. Deze bundel bevat de meest krachtige puntdichten uit zijn oeuvre. Verder is het verzamelde werk "Von Posten und Pakete" (1982) het enige werk waarin zijn Vermischte Gedichte (Bresseur/Von Posten) zijn opgenomen.
10:24 AM
Dat Dick eigenlijk een hoogwaardig soort primaat is, valt ook af te leiden uit zijn voorkeur voor de gastronomische sector. Niet voor niets dat juist fanatieke kookamateurs en doorwinterde epicuristen doorgaans de weg naar de concerten van Dick Assley weten te vinden.
2:14 PM
@Arnoud en de kooklustige daQfan. Het was ons ook reeds opgevallen dat zich onder ons publiek menig kookliefhebber ophoudt. Dat doet ons deugd, want daQ houdt van een goede maaltijd. En dat hierover wordt gedicht spreekt voor zich. daQ werpt zich op dit moment op het culinaire vers. Zo wordt bijvoorbeeld het hieronder genoemde recept van dichter Daan Zonderland muzikaal onder handen genomen.
Zenuwsoep
Ik werkte naarstig bij 't fornuis
En kookte consommé
Daar had ik knikkers in gedaan
En zeven lepels thee.
Daar dreven stukjes lever in
En een bouquet garni,
Een veter en een vijgeblad
En schijfjes zoute knie.
Ik deed er zinkzalf in en was
En zeewier en azijn,
Twee lepels lijm, drie staafjes lak,
Vier maatjes terpentijn,
Een handvol hooi, een half ons klei
En drie pond zoute vis,
Twee rollen bloemetjesbehang,
Een halve fles vernis.
Ik roerde er een briefkaart door,
Een fietsbel en een bril,
Het staartstuk van een zondebok
En een kininepil.
Maar toen ik Mientje proeven liet,
En naar haar oordeel vroeg,
Riep zij: 'Jij aap! Je leert het nooit.
Het is niet zout genoeg.
Uit: Redeloze Rijmen. Uitgeverij Het Spectrum. 1960
8:58 AM
Post a Comment
<< Home